Sciensano (Resultaten van de Nationale Voedselconsumptiepeiling 2022-2023) heeft onlangs de resultaten bekendgemaakt van de voedselconsumptiepeiling die plaatsvond in 2022 en 2023. Tegelijkertijd paste de Hoge Gezondheidsraad de voedingsaanbevelingen aan op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over voeding en gezondheid. (Rapport)
Dit is wat ze ons vertellen over ons voedingspatroon en hoe we het kunnen verbeteren.
Groenten en fruit
Er zijn (lichte) verbeteringen te zien in het eetpatroon van de Vlamingen. Zo eten we gemiddeld meer groenten, zo’n 160 gram per dag, maar dit blijft nog steeds onder de aanbevolen hoeveelheid van 300 gram. Slechts 10% van de bevolking haalt deze aanbeveling (ik hoop natuurlijk dat jij daar wél bij hoort 😉). Dagelijks eten we ongeveer 123 gram fruit, ook dit is minder dan de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram.
We drinken wel gemiddeld een klein glas water meer dan 10 jaar geleden, maar nog steeds haalt slechts 37% de aanbeveling van minstens 1 liter water per dag.
Peulvruchten, noten en volkoren granen
30% van de Vlamingen eet nooit peulvruchten (zoals kikkererwten, tofu, …). Ongezouten noten worden ook te weinig gegeten: gemiddeld slechts 2 gram per dag, terwijl de aanbevolen hoeveelheid 20-30 gram is (een handjevol).
Slechts 1% van de bevolking haalt de aanbevolen hoeveelheid van 125 gram volkoren granen per dag. Als je bruin en meergranenbrood meetelt, stijgt dit cijfer naar 8%.
De consumptie van ongezond(ere) voedingsmiddelen
Belgen eten duidelijk te veel charcuterie en andere bewerkte vleeswaren. Meer dan 90% consumeert meer dan de aanbevolen 30 gram bewerkt rood vlees per week.
Ook gesuikerde dranken, zoals frisdrank, blijven (te) populair — vooral bij mannen... (😅). Gemiddeld drinken Belgen nog altijd één glas per dag. Gelukkig is er wel een lichte daling te zien.
Designed by freepik: Jonge mooie vrouw die van een gezond diner geniet | Gratis Foto
Het advies van de hoge gezondheidsraad
De Hoge Gezondheidsraad onderzocht in welke mate het gebruik van bepaalde voedingsmiddelengroepen bijdraagt aan het voorkomen of juist het ontstaan van veelvoorkomende aandoeningen. Daaruit formuleren ze enkele belangrijke kernboodschappen:
Eet meer volle granen, peulvruchten, ongezouten noten, fruit en groenten.
Beperk de inname van zout, bewerkt en rood vlees, alcohol en gesuikerde dranken.
Deze aanbevelingen vind je ook terug in de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven — ongetwijfeld bij jou wel bekend. (Gezond eten? Dat doe je met de voedingsdriehoek! | Gezond Leven)
Welke tips doe je al, en welke ga jij toepassen in jouw leven? Laat het hieronder weten!
Reactie plaatsen
Reacties